המרכז לציוד אסטרונומי וצפרות

טלסקופים, משקפות, מיקרוסקופים, פלנטריומים וציוד צילום

הרא"ה 41, רמת גן

ראשון, שני, רביעי, חמישי ושישי 10:30-14:00

שני ורביעי 16:00-18:00

קוסמוס טלסקופים - פתאל טרידינג

משנת 1985

 

 

מיקרוסקופים

 

מיקרוסקופים - סוגים ומאפיינים

קוסמוס טלסקופים משווקת מגוון רחב של מיקרוסקופים. החל ממיקרוסקופים לילדים, מתחילים וחובבים וכלה במיקרוסקופים מקצועיים למעבדות ולתעשייה. קוסמוס הינה היבואן הבלעדי והרשמי של חברת Bresser גרמניה בישראל, שלה מבחר גדול של מיקורסקופים – למתחילים, מיקרוסקופים ביולוגיים ומיקורסקופים סטראוסקופים.

קוסמוס גם משווקת מצלמות מיקצועיות, ברמות רזולוציה שונות, למיקורוסקופיה

מיקרוסקופים הם כלים המאפשרים לנו לראות דברים קטנים מאוד. למעשה, מיקרוסקופ הוא היפוכו של הטלסקופ – העינית של הטלסקופ משמשת כעדשת השדה במיקרוסקופ.

מיקרוסקופים משמשים לכמה מטרות:

ביולוגיים

סטריאוסקופיים

מיקרוסקופים ביולוגיים

מיקרוסקופים ביולוגיים משמשים לצפייה וחקר של הדגימות הבאות:

המבנים הקטנים ביותר של  יצורים חיים – תאים שונים ותכולתם, קטעי רקמות שונות

המבנים  הקטנים ביותר של צמחים – תאים

יצורים קטנים – חיידקים, חד תאים, אמבות וכדומה

אברים של יצורים קטנים כגון חרקים

מטבען, דגימות ביולוגיות הן קטנות וכדי לצפות במרביתן הן חייבות להיות דקות מאוד (בהרבה מקרים נדרש חיתוך מקצועי לשם כך), זאת כדי שהאור יעבור דרך הדגימה הביולוגית ויגיע לעדשת השדה. לעתים לא די בכך ויש צורך בפעולות נוספות כדי לשפר את הצפייה בדגימות כגון:

שימוש במסננים צבעוניים המגדילים את הניגודיות בדגימה

שימוש באימרסיית שמן ובעינית מיוחדת בעיקר בהגדלות מעל x1000

שימוש באור מקטב

שימוש בצבענים מיוחדים לצביעת הדגימה

כמעט כל המיקרוסקופים שלנו מצוידים במסננים צבעוניים, גם אלה המיועדים למתחילים והמיקרוסקופים הביולוגיים בדרך כלל מצוידים גם בעינית לאימרסיית שמן. מקור אור מקוטב מצוי רק במיקרוסקופים מיוחדים. טכניקות של צביעה וכדומה היא מיומנות הנרכשת בהכנת דגימות ללא קשר לסוג המיקרוסקופ.

כיוון שמדובר בדגימות קטנות מאוד, טווח ההגדלות במיקרוסקופים ביולוגיים מגיע בדרך כלל ל- x1000 ויותר. לשם צפייה יעילה בהגדלה גבוהה יש צורך במקור תאורה חזק וכמובן במערכת אופטית טובה.

 

מיקרוסקופים סטריאוסקופיים

מיקרוסקופים אלה בנויים על העיקרון של שתי עדשות שדה (יש להבדיל בין עדשות שדה הקרובות לדגימה לבין העיניות) המאפשרות ראייה תלת מימדית. מיקרוסקופים אלה מיועדים עבור דגימות גדולות ואטומות בהן יש יתרון לראייה תלת מימדית, לדוגמה:

דגימות ביולוגיות – חרקים שלמים, אברים של חרקים

בחינת מינרלים שונים

תכשיטנות ועבודות שיבוץ תכשיטים ויהלומים

יהלומנות

בחינת רכיבים קטנים בתעשייה

בחינת מעגלים מודפסים

בחינת רשתות לדפוס

וכן לתחביבים – מטבעות, בולאות וכדומה.

מאפיינים של מיקרוסקופים סטריאוסקופיים

הגדלה - כיוון שמיקרוסקופים אלה מיועדים עבור דגימות גדולות ואטומות, טווח ההגדלות בהם קטן, עד פי הגדלה של מאות בודדות בלבד במקרים קיצוניים כשברוב המקרים ההגדלות הן של פי כמה עשרות בלבד.

תאורה - כיוון שהדגימות אטומות, התאורה מאירה אותן מלמעלה (יש מיקרוסקופים סטריאוסקופיים שבהם יש תאורה כפולה – עילית ותחתית).

דו-עיני - הבדל נוסף בינם לבין מיקרוסקופים ביולוגיים הוא שכדי לאפשר ראייה תלת מימדית יש הכרח בזוג עינית (בינולקולארי) כאשר במיקרוסקופים ביולוגיים אין הכרח בעינית כפולה.

משטח עבודה – במקרים רבים מיקרוסקופים סטריאוסקופיים משמשים לצפייה תוך כדי עבודה ולכן יש כאלה הבנויים בצורה שמאפשרת מרחב עבודה בין הדגימה למיקרוסקופ.

 

מאפיינים של מיקרוסקופים

עדשות שדה

עדשות השדה הן העדשות הקרובות לדגימה. איכותן היא מרכיב חשוב באיכות הצפייה. יש סוגים שונים של עדשות שדה. עדשות שדה תקניות הן אלה המאפשרות שימוש בהן ברוב סוגי המיקרוסקופים. המאפיין החשוב של עדשות העצם הוא ההגלדה שלה.

עיניות

עינית היא העדשה שמצויה ליד העין ובה מביטים. איכות העינית היא רכיב חושב בקביעת איכות הצפייה וכן את שדה הראייה. המאפיינים של העינית היא ההגדלה שלה ושדה הראייה. ההגדלה של המיקרוסקופ נקבעת על ידי מכפלת ההגדלות של עדשת העצם ושל העינית.

יש כמה אפשרויות:

חד-עיני – כאשר הצפייה מתבצעת בעין אחת

דו-עיני – הצפייה מתבצעת בשתי עיניים. היתרון הוא בנוחות כאשר במיקרוסקופים סטריאוסקופיים זהו הכרח

טרינו – כאשר בנוסף לשתי העיניות יש יציאה מקבילה עבור מצלמה

תאורה

מראה – כאשר יש מראה המחזירה אור ממקור אור אל הדגימה

הלוגן – מקור האור הוא נורת הלוגן

לד – מקור האור הוא תאורת לד

פלואורוסנט – מקור האור הוא נורה פלואורוסנטית (תאורה קרה)

אור מקוטב – האור המגיע לדגימה הוא מקוטב

שולחן מכני – מקום בו מניחים את הדגימה ומאפשר תזוזה עדינה לשני הצירים

מסננים – מסננים צבעוניים המעבירים רק צבע מסוים ובכך מאפשרים להגביר את הניגודיות (קונטרס) של הדגימה

אימרסיית שמן – טכניקה שבה הדגימה מצויה בשמן מיוחד המשמשת בעיקר בהגדלות גבוהות מעל x1000. השימוש בטכניקה זו הוא אך ורק בעזרת עינית הבנויה במיוחד לשימוש באימרסיית שמן.

צילום – צילום עשוי להתבצע על ידי מצלמות ייעודיות המחליפות את העינית או מותאמות ליציאה הנוספת במיקרוסקופים מסוג טרינו, כאשר המידע מועבר למחשב על ידי USB. יש מיקרוסקופים אליהם אפשר לחבר גם מצלמות DSLR.